Ladakh - Noord India

In Noord India ligt Ladakh. Een hoogteplateau van ongekende schoonheid.

In augustus 2015 maakten we een bijzondere tocht over 7 passen boven de 5000 meter. Dit is een van de zwaardere en mooiste tochten in Ladakh. Maar ook in de winter van 2005 maakten we er een bizarre winterexpeditie. Over de Zanskar, ook wel‘’The Frozen River’’ genoemd. Halverwege verlieten we het ijs en via de hoge en zwaar besneeuwde 5000 meter hoge Senge La, de ‘’Leeuwen pas’’ , liepen we terug naar Lamayuru. Een tocht voor echte doorzetters. Deze combinatietocht, was in de winter nog nooit eerder gedaan door Nederlanders.
Wout KROON fotografie en AV maker
© woutkroonfotografie
In Ladakh is Boeddhisme de belangrijkste religieuze overtuiging. Je kunt er prachtige festivals bijwonen en de mensen zijn er over het algemeen uiterst vriendelijk. Eeuwenoude kloosters zijn vrij te betreden. Onderweg kom je Nomaden tegen die in hun schamele tenten zomers in het hooggebergte hun kuddes hoeden.
Onderweg op de ‘’Frozen River’’. De temperaturen kunnen er zakken tot meer dan 30 graden onder nul. Overnachten doe je in tenten op het ijs, of aan de oevers. De tocht is spectaculair maar vraagt enorm veel incasseringsvermogen. Het is constant ver onder nul.
Typisch kenmerk van het landschap in Ladakh. De kleurrijke bergen.
De Parang La pas op 5600 meter
De schitterende delta van de Parang La River
In Ladakh zijn unieke tochten te maken ver weg van alle beschaving
Op de Frozen River: de Zanskar
Een moeder en haar kind in het dorp Lingshed. Hoogte ruim 4500 meter
De Parang La vallei
Op weg naar de Senge La pas op 5000 meter
Op de Yalung Nyau La 5440 meter