Wout KROON fotografie en AV maker
In Nepal staan de hoogste bergen ter wereld en geniet je van een bijzondere cultuur
In 1995 werd het opnieuw Nepal. Echter deze tocht was feitelijk niet de bedoeling. Onze oorspronklelijke tocht was richting Kumbu. Maar vervelende gebeurtenissen zorgden ervoor dat hier niets van terecht kwam. Tijdens een busrit werden onze permits ontvreemd voor dit gebied. De eerste en de laatste keer dat we dit in al die jaren mee maakten in Nepal. Niet getreurd, het werd na een aantal dagen regelen het Langtang gebied. Een in die tijden buitengewoon arm gebied. Het hoogste punt werd voor ons de Laurebina pas op 4610 meter. Een trekking die ons lang zal heugen. Vooral de enorme gastvrijheid van mensen die eigenlijk zelf helemaal niets hadden was even slikken voor ons. Wat een vriendelijkheid. Door ziekte waren we genoodzaakt een aantal dagen in een klein dorp te blijven.
© woutkroonfotografie
Langtang
Zo zagen de huisjes of lodges er in die tijden uit. Een rieten scheidingswand voor de trekkers zorgde voor enige privacy. Toilet en een douche voor zover dat haalbaar was. Met een emmer water moest je je maar zien te redden.
Deze trekking leerde ons dat je met heel eenvoudige middelen toch een mooie tocht kan hebben. Je bent tevreden met wat er voor handen is en dat was destijds niet echt veel. Daar leer je van en je wensenpakket pas je daar maar op aan. Dit soort treks, meer dan 27 jaar geleden, zagen er heel anders uit dan vandaag de dag in Nepal. Het land bouwt langzaam aan de toekomst maar dat gaat vaak ook gepaard met veel natuurgeweld. Dus het kan zo maar zijn dat een tocht heel anders loopt dan je vooraf had gepland.
Analoge fotografie
Op de Laurebina pas